Allt om kakel i Stockholm

Det finns många olika keramikmaterial vi använder till våra bostäder i dag.

De flesta av oss brukar kalla alltihop för kakel då de i princip ser likadana ut för den vanlige hemmafixaren.

Men det finns flera olika uppdelningar man gör beroende på vilka material som har använts för att producera den hårda keramiken.

All keramik har gemensamt att den är gjord av lera, lera som har bränts i mycket höga temperaturer, över 700 grader Celsius. De vanligaste keramik typerna vi använder i våra bostäder i dagens Stockholm är kakel och klinkers.

Mosaik är steget över och kan göras av både glas, sten eller lera.

Kakel använder vi bara till väggar då det är ett svagare material med en lägre hållbarhet än t.ex. klinkers.

När man torkar lera i stora brännugnar så avgör både temperaturen men även vilken typ av lera som har används hur hållbart slutmaterialet kommer att vara.

Styrkan på materialet avgörs främst av vattenabsorptionen i slutprodukten.

Kakelplattor har en vattenabsorption på ca 10-20 % vilket betyder att slutprodukten består av ca 10-20% vatten som är att jämföra med människan som består av ca 70% vatten.

Kakel är alltid glaserat på ytan vilket gör det otroligt enkelt att tvätta av och det ger ingen möjlighet för bakterier att ta sig in i materialet.

Men på grund av den höga andel vatten som kakel består av så är den inte stark nog att användas på golvet.

Istället så är den väldigt vanlig i våra badrum på väggarna eller i köket där de kommer till mest nytta.

Kakel har under många år producerats i Sverige men på grund av miljonprojektet där man valde att använda sig av billigare material såsom plastmattor så blev det alldeles för lite efterfrågan inom byggbranschen så man tvingades att stänga ner de sista fabrikerna i Sverige.

Numera importerar vi all vårat kakel i Stockholm och Sverige främst ifrån Finland, Spanien och även ifrån Italien.

Men all vår keramikproduktion har inte lämnat landet, i Skåne har det i över hundra år producerats klinkers på cc Höganäs byggkeramik.

Hur tillverkas kakelplattor

Det finns många olika sätt att producera kakel på, i mer primitiva samhällen så kan man torka leran i solen eller bränna den i en simpel vedugn, det skapar såklart inte det hållbaraste av kakel men det fungerar.

I västvärlden Så använder vi främst oss av två olika metoder, antingen är det med en engångsbränning eller så görs det med en dubbelbränning.

Om man bara gör en engångsbränning så bränner man både leran och glasyren på en och samma gång det här är det snabbaste alternativet men det ger inte det bästa resultatet.

Den äldre och bättre metoden är att göra en så kallad dubbelbränning, då bränner man först och främst leran så att den är torkad och klar.

Därefter så tillsätter man glasyren för att sedan åter utsätta kakelplattorna för höga temperaturer.

Den här metoden ger ett mer hållbart material och är metoden som har använts i alla tider fram till idag.