Hur kan just du påverka miljön

Du behöver inte vara en miljöaktivist och medlem i Green Peace eller en rösta på miljöpartiet för att bidra till en bättre miljö i Sverige. Som enskild person kan man tro att det är svårt att påverka miljön positivt men det är möjligt.

I Sverige är vi lyckligt lottade eftersom det finns gott om val man kan göra i vardagen för att påverka miljön. Det handlar lika mycket om ditt köpbeteende som det gör om din skräpsortering. Det finns gott om miljömärkningar som visar att produkten har tillverkats och hållit sig till vissa krav. Kravmärket som förekommer på mat innebär till exempel att det inte finns några onaturliga tillsatser och att de producerades på ett miljövänligt och ekologiskt sätt.

Även i arbetslivet finns det val man kan göra. Att samåka är ett bra exempel på något som minskar på avgaserna. Många företag i Sverige har ett aktivt miljöarbete och försöker ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Det kan gälla valet av leverantör eller att man producerar på ett miljövänligt sätt. Det kanske känns som petitesser, hur kan småsaker som detta påverka miljön på något sätt? Det gör det. Först och främst så måste du se det långsiktiga arbetet. Att många bäckar små gör en stor å är ett ordspråk som passar in perfekt här. När så många som möjligt drar åt samma håll så gör det helt plötsligt stor skillnad.

Ditt beteende påverkar andras beteende, framför allt om du har barn. Att tidigt lära sina nära och kära att ha ett vettigt miljötänk är det allra bästa sättet att påverka miljön. Det är de små detaljerna som lågenergilampor, källsortering och miljömärkt mat som i slutändan ger resultat. Ett barn som växer upp i en miljösmart familj kommer att ha miljötänket i ryggmärgen resten av sitt liv. Sätt bollen i rullning för en bättre miljö i framtiden redan idag.