Sälja bostaden – Några tips

Målet för alla som säljer sin bostad är att de ska få bra betalt som möjligt. Men även att försäljningen går snabbt och smidigt. Vi presenterar här de tre viktigaste punkterna för en lyckad affär.

Välj mäklare i lugn och ro

Även om vissa väljer att sälja sin bostad utan mäklare så är det överlägset vanligast att mäklare anlitas. Men ta dig tid att jämföra mäklare och de tjänster de erbjuder. Detta inte bara gällande pris utan även gällande hur mycket lokalkännedom de har om området och om de sålt bostäder i samma område tidigare. Ofta brukar denna lokalkännedom vara till fördel i kontakt med spekulanter på huset.  Fråga vänner och bekanta som nyss flyttat vilken mäklare de har haft och om de varit nöjda. Det bästa sättet att hitta en bra mäklare är att fråga referenser.

Det mesta sköter sedan mäklaren. Däremot betyder det inte att man kan luta sig tillbaka och slappna av helt.

Tydlig information om skador

När en mäklare påbörjar en försäljning av en bostad får säljaren fylla i ett formulär gällande en rad olika detaljer på huset. Bland annat ska säljaren ange eventuella skador och brister på huset. Många gånger även de reparationer eller tillbyggnader som genomförts under senaste åren. Detta beror inte bara på att köparen lättare ska kunna värdera bostaden utan även för att undvika tvister i framtiden med köparen. Om köparen, efter att köpet är genomfört, hittar fel på huset kan ersättning krävas från säljaren. Detta om det klassas som ett dolt fel eller om det anses vara rimligt att säljaren vetat om detta fel och undanhållit informationen vid försäljningen.

Homestyling ger bättre pris

Att ha ett riktigt fint hem när spekulanterna kommer på visning är extremt viktigt. Det räcker inte med att städa mycket noggrant utan minst lika viktigt är det att se över inredning och hur det ser ut på gården och i garaget.

Den som anser att man inte har tid eller saknar inspiration till att göra det snyggt i hemmet bör absolut köpa in denna tjänst. Detta oavsett om det handlar om att anlita en städfirma eller ett företag som hjälper till med homestyling för att förmedla precis rätt känsla med hemmet.

Tags: